Pages

Tuesday, August 17, 2010

Kap Lam Ya Nga

Pagi semalam tengah ku kusyuk wat keje, tiba2 seorang kap lam ya nga ni panggil ku and my kelig, Fahmi. Kap lam ya nga ni tanya,

"guys, what do u mean by fasting?"

So, ku and Fahmi pun jawap la pe yg sepatutnya lah kan. Nak kate ku explain panjang sangat tu tak la coz bagi ku, watpe nak explain panjang2 kalo benda pendek pun dia susah nak paham. Ok fine. Dia tanya lagi,

"U know why people must fasting?"

Lom sempat ku nak menjawab, tiba2 telefon kat table ku berbunyi. So senang cite memang ku tak jawab la soalan dia tu. Ku pun tak amik pot la pe yang dia sambung ngan Fahmi tadi. Tengah ku sambung keje, dia panggil ku lagi.

"U nak tau tak, Malay berpuasa sebab God want people feel what people like Bosnia and all that felt."

Ku pun jawab. "Memang la, semua orang yang berpuasa tau." Takkan ku nak cakap plak, separuh2 org Islam je yang tau. Then dia sambung lagi.

"No, orang melayu skang tau pose je tp tak tau why they all kene pose. Bila time berbuka je, all people tak sabar nak smoke, tak saba nak makan itu ini, last2 membazir. Makanan pun pakai buang je. Tambah2 lagi orang besar2. U nak tau sapa?? Orang2 yang dok atas Ta**ng H**i tu. Pose je lebih, dowang tu yang setan sebenarnya. Kalo dah pangai macam tu, pose pun guna, tak halal."

Mak ai. Darah ku tiba2 jadi panas even ku tak paham sape yang dia maksudkan. Rasa marah de. Rasa malu pun de. Marah bila die suka2 nak pertikaikan "SEMUA" org melayu sama even ku da cakap tak semua org sama, also like u. Ku tambah lagi, people can't jugde people. Let God judge them. Tapi tak guna pun, die still nak kata statement die betul. Ku just malu bila pikir2 balik ape yg dia cakap tu de gak betulnya. Tengok jela berita kat TV3 malam tadi. Org melayu leh jual nasi lauk ayam kat org melayu lain yg tak pose.

But, ku betul2 tak agree bila dia "macam" mentertawakan pose umat islam zaman skang. Tak semua org sama OK. Kalo nak ikutkan rasa hati, nak je ku tanya kat kap lam ya nga ni,

"Why ur people biarkan ur God merayau-rayau makan rumput tepi2 jalan?".

Leh tak?

4 comments:

~ PIJA ~ said...

kap alif lam nga tu ape ye..?
saye tak paham laa...

CHENTA said...

tu la..kecik2 taknak masuk skolah agama..bila besar bodoh!!

~ PIJA ~ said...

awak ni cakap macam awak tak puasa jerk..
kalau tak puase pun..pahle puase yang lepas leh kene tolak tau awak..

awak ni betol2 mcam ba alip ba ayaaa...

anyss said...

Salam,
Mmmmm entri kat atas dah macam ajak berfikir lebih sikit, bila sampai tang komen...tetiba je raya sayu dik non weh Ish! ish! ish!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers